Életrajz

 

KRASZNAI JANOS

 

 

   Az Ember csodálatos is lehet…

 

A sors megadta nekem, hogy ezt tapasztalhassam, ebben éljek.

   Gyermekfejjel csodálhattam a vidék szépségét, a természetet, édesanyám szép képeinek festését, majd Budapesten a zene birodalmába kerültem.

A Konzervatórium zeneszerzés, karvezetés és oboa szakának elvégzése után 1953-ban 23 évesen szerződtetett az Operaház  előadásvezető zenei ügyelőnek, majd főügyelőnek. Ma már mint nyugdíjas részesülhetek a halhatatlan remekművek élményében. A képzőmûvészet iránti vonzalmam ez idő alatt is töretlen maradt; létrehoztam ott egy szakkört, ahol többirányú lehetőségünk is volt a tanulásra, modellrajzolásra, mintázásra.

Sokfelé tanultam, sokat köszönhetek Molnár C. Pálnak, később Lantos Györgyi és Máté István szobrászmûvészeknek. Kiállításaim voltak többek között a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, a Tiszai Galériában, a Bronz-szimpóziumokon, az Erkel Galériában, Budapesten és több városban vidéken. Munkáim megtalálhatók CD borítón, emlékéremként, jutalom és díjként, alapítványokban, középületeken, köztéren, múzeumban, külföldön, a Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületének tagjaként a  Kortárs Alkotómûvészek Őszi Tárlatán.

Évekig tanítottam zeneiskolában, bejárhattam a világot, Mexikót, Albániát, Libanont, Hollandiát, Európa országait. Az így szerzett tapasztalatokat is hasznosítva készítem munkáimat.

 

Az éremportrékhoz

 

A szobrászat nekem nem egy “fehérköpenyes” elvont mûvészet. Hogy létrejöhessen egy érték, egy alkotás megszülethessen, azért bizony meg kell dolgozni, én legalább is így vagyok vele. Igyekszem “belebújni az Emberbe”, abba az Óriásba, aki megajándékozta a világot tehetségével, tudásával, mûvészetével; jósággal, szépséggel, olyan értékeket mutatva, tanítva, amit nem lehet eléggé megbecsülni, hiszen a MI hasznunkra vannak: szebbé, jobbá, értékesebbé teszik napjainkat, ha észrevesszük őket, figyelünk rájuk! Keresem (és Próbálom visszaadni) az EMBER szemében azt a “valamit”, ami csak keveseknek adatott meg.

A világ nagyjaitól kapott értékeket szeretném megőrizni, ezért készítem a “Nagy szellemekről” kis bronzportréimat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krasznai János   www.kj.innotica.hu

krasznai.janos@gmail.com

06-20-934-0592

  TOVÁBB